TEYDEB Destek Programlarının Mevzuatında Değişiklik Yapıldı!

TEYDEB Destek Programlarının Mevzuatında Değişiklik Yapıldı!

TEYDEB Destek Programlarının Mevzuatında Değişiklik Yapıldı!

TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge destek programlarında bir dizi değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikler şu şekildedir;

– Rapor gönderim süresi 2 aya indirilmiştir.

Ar-Ge Yardımı İstek Formları (Dönem Raporları) gönderim süresi, projelerin dönemsel gerçekleşen Ar-Ge faaliyetlerini ve harcamalarını içeren raporların gönderim süresi 3 aydan 2 aya düşürülmüştür. Bu değişiklikle, 1501, 1507, 1509 ve 1511 programlarındaki 2023/1 dönem raporları 31 Ağustos 2023’e kadar, 2023/2 dönem raporları ise 29 Şubat 2024’e kadar TÜBİTAK’a gönderilecektir. Ayrıca, 1515 ve Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında desteklenen projelerde de 3 ay olarak belirtilen süreler 2 ay olarak uygulanacaktır.

– Destek oranının hesaplanmasında kuruluş ölçeği dikkate alınacak.

Desteklenen projelerde destek oranı, kuruluşun proje başvuru tarihindeki ölçeğine göre hesaplanacak ve proje süresince sabit kalacaktır.

– Yararlanılmamış teşvik ve desteğin düşürülme zorunluluğu kaldırıldı.

5746 sayılı Kanun kapsamında belirtilen destek, teşvik ve istisnalardan faydalanılmaması durumunda, proje personelinin maliyetlerinden bu destek ve teşviklerin faydalanılmış gibi hesaplanarak düşürülerek TÜBİTAK’a beyan edilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Kuruluşlar, yararlandıkları destek ve teşvikleri maliyetlerden düşürecek, yararlanmadıkları destek ve teşvikleri ise hesaba katmayacaktır.

– Mükerrer teşvik ve desteklerin önlenmesi amacıyla düzenlemeler yapılmıştır.

Şu anda, kuruluşlar kamu kaynaklarından sağlanan geri ödemesiz teşvik ve desteklerden faydalanabilmektedir. Bu durumda kuruluş, aldığı teşvik ve desteği beyan etmek için dönem raporlarında TÜBİTAK’a bildirdiği harcamalardan düşürmek zorundadır.

Yapılan düzenlemeyle, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuatında kamu kaynaklı desteklerden faydalanılamayacağı belirtildiğinde, aynı projede veya giderde kuruluşlar TÜBİTAK’tan destek talep edemeyecektir.

– Mikro işletme sınıfında olmayan kuruluş ortaklarının maliyetleri desteklenmeyecektir.

KOBİ Yönetmeliği kapsamında mikro işletme sınıfında olan kuruluşların projede yer alan şirket ortaklarının maliyetleri desteklenecekken, mikro işletme sınıfında olmayan kuruluşların projede görev alan şirket ortaklarının maliyetleri desteklenmeyecektir. Bu madde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yapılan proje başvurularında uygulanacaktır.

– Personel maliyetlerinin TÜBİTAK’a sunumunda çalışma süreleriyle ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Aynı kuruluşta veya farklı kuruluşlarda çalışan ve projede görev alan personel için TÜBİTAK’a aylık olarak en fazla 30 günlük maliyet bildirilebilecektir. TÜBİTAK’ın farklı birimleri tarafından desteklenen projelerde beyan edilen çalışma süreleri toplamı 30 günü geçmeyecektir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesi, birden fazla işverende sigortalı olan personelin, proje sahibi kuruluş dışındaki aylık toplam prim gün sayısının 30 günü geçmesi durumunda ilgili personele TÜBİTAK’a maliyet beyan edilemeyeceğini belirtmektedir.

– Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu elektronik ortamda alınabilecektir.

Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu, sadece elektronik imza kullanılarak elektronik ortamda alınabilecektir. Ayrıca proje kapsamında yapılan harcamalarla ilgili gider formları da elektronik ortamda hazırlanıp elektronik imzalı olarak TÜBİTAK’a gönderilecektir. Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu ve gider formlarının elektronik ortamda alınmasıyla ilgili duyuru yakın zamanda TEYDEB internet sitesinde yayımlanacaktır.

– Mali raporlar elektronik ortamda saklanabilecektir.

TÜBİTAK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre mali raporlar elektronik ortamda veya elektronik platformlarda saklanabilecektir. Mali raporların saklanmasıyla ilgili duyuru, usul ve esaslar belirlendikten sonra TEYDEB internet sitesinde paylaşılacaktır.

– Destek bitiş tarihinden sonra olan dönemlere ait mali müşavirlik ücretleri desteklenecektir.

Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu gönderim süresi, destek bitiş tarihinden sonra olan dönemlere ait mali müşavirlik ücreti belgesinin, mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu/mali müşavir raporu düzenleme tarihinden öncesine ait olması koşuluyla destek kapsamına alınacaktır, bu belge proje destek bitiş tarihinden sonra düzenlenmiş olsa dahi.

– TEYDEB tarafından yürütülen destek programlarında belirli destek üst limitlerinde yapılan artışların yürürlük tarihi değiştirildi.

18/11/2022 tarihinde “TEYDEB Destek Programlarında Destek Limitleri Artırıldı” başlıklı duyuruda, yeni limitlerin 3 Kasım 2022 tarihinden sonra yapılan proje başvurularında uygulanacağı belirtilmiştir. Paydaşlardan gelen talepler doğrultusunda, destek limitleri 3 Kasım 2022 tarihinden sonra sözleşmesi imzalanan projelere de uygulanacaktır. İlgili duyuruya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: (https://tubitak.gov.tr/tr/duyuru/teydeb-destek-programlarinda-destek-limitleri-artirildi)

– Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında desteklenen projelerde mali müşavirlik ücretleri de desteklenecektir.

Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında açılan çağrılarda (1704 – SAYEM Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması, 1707 – Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı, 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı, 1711 Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı) desteklenen projelerde serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik ücretleri desteklenecektir. Bu madde 11 Mayıs 2023 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporlarında uygulanacaktır. (11 Mayıs 2023 tarihinden sonra TÜBİTAK’a sunulan dönem raporları için ödenen mali müşavir ücretleri desteklenecek olup, bu tarihten önce TÜBİTAK’a sunulan dönemlere ait mali müşavir ücretleri desteklenmeyecektir).

– Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi kapsamında genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversitelerinin desteklenen projelerinde çalışan süreli sözleşmeli personel üst sınırı güncellenmiştir.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler ve vakıf üniversitelerinin desteklenen projelerinde çalışan süreli sözleşmeli personel için aylık olarak ilgili dönemde geçerli beş brüt asgari ücret kadar destek verilecektir.

Açıklamasında belirli bir tarih yazmayan maddeler, 11 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yapılan değişikliklere dikkat ederek ilgili destek programı uygulama esaslarını gözden geçirmek önemlidir.

İletişim Formu

    +90 (312) 343 91 04

    Pazartesi – Cuma: 08:30 – 18:00
    Bir Telefon Uzağınızdayız...