Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları Nedir?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları Nedir?

  • 20 Nisan 2024

Ülkemizde yatırım yapmak isteyen firmalar ve girişimciler için birçok destek mekanizması bulunmaktadır. Bu desteklerin bazıları nakdi destek olurken, bazıları da vergisel avantajlar sağlamaktadır. Vergisel avantaj sağlayan teşviklerin başında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan Yatırım Teşvik Belgesi gelmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi, Türkiye’de yatırımları teşvik etmek amacıyla devlet tarafından verilen bir belgedir. Bu belgeyle yatırımcılara çeşitli vergi indirimleri, gümrük muafiyetleri, KDV istisnaları gibi avantajlar sağlanarak, yatırım maliyetleri düşürülmekte ve yatırımların ülke ekonomisine katkısı artırılmaya çalışılmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi’nin temel amacı, özellikle üretim kapasitesini artırmak, yeni istihdam alanları yaratmak ve teknolojik gelişmeleri desteklemek üzere yatırımları desteklemektir.

Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesinin sunduğu avantajlar aşağıdaki gibidir;

1. Vergi İndirimi: Yatırım Teşvik Belgesi ile yatırımcılar, yatırım yaptıkları bölgeye ve projeye bağlı olarak, gelir/kurumlar vergisi indirimden yararlanabilmektedir. Özellikle büyük ölçekli yatırımlarda şirketlerin vergi yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır.

2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Belge sahipleri, yatırım projelerinde kullanacakları makine ve ekipmanların ithalatında gümrük vergisinden muaf tutulmaktadır.

3. KDV İstisnası: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleştirilen makine ve ekipman alımlarında KDV’den muaf şekilde faturanızı kestirebilmektesiniz. Bu sayede ilk yatırım maliyetlerinizi azaltabilmektesiniz.

4. Faiz Desteği: Devlet, belirli yatırımlar için faiz desteği sağlamaktadır. Yatırımın finansmanı için kullanılacak kredilerin faiz oranlarında bir miktarı devlet tarafından karşılanmaktadır. Böylece piyasaya göre daha düşük maliyetle kredi imkanına ulaşılabilmektedir.

5. Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım Teşvik Belgesi sahipleri devletin ilana çıkardığı yerleri uzun süreli kiralama imkanına sahip olabilmektedir.

6. Sigorta Primi Desteği: Devlet, teşvik kapsamında işveren hissesi sigorta primi ödemelerinde destek vermektedir. Kapanış yapıldıktan sonra başlayan bu destek ile işletme maliyetlerini azaltma imkanı sunulmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu için çeşitli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu belgeler arasında ÇED kararı, yatırıma konu edilecek makinelerin listesi, yatırım bilgi formu gibi belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin eksiksiz hazırlanması, olası revizyonların önüne geçerek süreçteki aksaklıkları önlemek açısından önem arz etmektedir.


Refero Danışmanlık olarak yapmayı planladığınız yatırıma yönelik Yatırım Teşvik Belgesi alımının her aşamasında yanınızdayız. Firmanızın bir departmanı gibi çalışarak bütün süreçleri sorunsuz bir şekilde tamamlamaktayız. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

    +90 (312) 343 91 04

    Pazartesi – Cuma: 08:30 – 18:00
    Bir Telefon Uzağınızdayız...