
Sanayi işletmelerinin sürdürülebilir üretim modellerine geçişini hızlandırmak amacıyla hayata geçirilen TÜBİTAK 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı’nın 2025-1 dönemi başvuruları açılmıştır. Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında oluşturulan bu çağrı ile firmaların yeşil dönüşüme yönelik projeleri desteklenmektedir.
Çağrı, TÜBİTAK TEYDEB 1801 programı çerçevesinde geri ödemeli ve hibeye dönüşebilen destek modeliyle yürütülmektedir. Çağrıya yapılacak başvurular sera gazı emisyonlarının azaltılması, su ve elektrik tüketiminin düşürülmesi, geri dönüşemeyen atıkların azaltılması ve yenilikçi yeşil teknoloji çözümlerinin geliştirilmesi gibi hedefleri içermelidir.
Çağrı Kapsamı ve Desteklenecek Faaliyetler
Projelerin teknoloji hazırlık seviyesi (THS) en az 5 olmak üzere, THS 9 seviyesine kadar geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projeler, prototip geliştirme veya iyileştirme, validasyon ve sertifikasyon testleri, yerinde uygulama, ölçeklendirme, demonstrasyon ve saha denemeleri gibi ileri düzey Ar-Ge faaliyetlerini kapsamalıdır.
Daha önce TÜBİTAK-TEYDEB veya KOSGEB desteğiyle belirli bir aşamaya getirilmiş, ancak henüz ticarileşmemiş projelerin devamı niteliğindeki çalışmalar çağrı kapsamında değerlendirilmektedir. Ayrıca firmaların kendi kaynakları veya uluslararası fonlar ile geliştirdiği projeler de ön çalışmaları belirtilmek kaydıyla başvuru yapılabilmektedir.
Destek Tutarı, Oranı ve Geri Ödeme Koşulları
Destek üst limitleri firma ölçeklerine göre farklılık göstermektedir.
– Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için azami destek tutarı 9.5 milyon TL,
– Orta ölçekli işletmeler için 15 milyon TL ve
– Büyük ölçekli firmalar için 28 milyon TL olarak belirlenmiştir.
KOBİ’ler için destek oranı %80, büyük ölçekli kuruluşlar için %70 olarak uygulanmaktadır. Deprem bölgesinde yer alan KOBİ’ler için bu oran %90’dır.
Destekler sıfır faizli geri ödemeli şekilde sağlanmaktadır. Proje tamamlandıktan bir yıl sonra geri ödemeler başlamakta ve geri ödeme süresi en fazla dört yıl olarak belirlenmiştir. Projelerin başarı ile tamamlanması durumunda sağlanan desteğin %60 ila 80’i hibeye dönüştürülebilmektedir.
Proje Başarı Kriterleri ve Hibeye Dönüşüm
Projelerin başarı ile tamamlanmış sayılabilmesi için Yeşil Dönüşüm Göstergelerinden en az birinde belirlenen hedeflere ulaşılması gerekmektedir. Bu göstergeler arasında üretim birimi başına elektrik tüketiminde en az yüzde 10 azalma, su tüketiminde en az yüzde 10 azalma, geri dönüştürülemeyen atık miktarında yüzde 10 azalma ve yenilikçi yeşil teknolojilerin geliştirilmesi yer almaktadır.
Göstergelerin gerçekleşme durumu proje sonunda veya tamamlandıktan sonraki 1. ya da 3. yılın sonunda TÜBİTAK’a sunulacak raporlarla izlenecektir. Hedeflere ulaşıldığının belgelenmesi durumunda hibeye dönüşüm oranı artırılabilmektedir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Çağrıya Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuru yapabilmektedir. Başvuru yapacak firmaların en az iki yıldır faaliyet göstermesi gerekmekte olup, spin-off şirketler ve TÜBİTAK 1512 veya 1812 desteği ile kurulan firmalar bu koşuldan muaftır.
Başvurular yalnızca yeşil teknoloji, ürün veya süreç geliştiren projeler için kabul edilmektedir. Ayrıca başvuru sahiplerinin proje süresi boyunca taahhüt ettikleri hedeflere ulaşabilecek teknik ve mali yeterliliğe sahip olmaları gerekmektedir.
Çağrı Takvimi ve Başvuru Süreci
Başvuru dönemi 7 Nisan 2025 tarihinde başlamış olup son başvuru tarihi 6 Haziran 2025’tir. Başvurular yalnızca PRODİS sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır. Kuruluş bazlı ön kayıt işleminin başvuru yapılmadan önce tamamlanması gerekmektedir. E-imza kullanımı zorunlu olup geçerlilik süresi kontrol edilmelidir.
Proje başvuruları kapsamında sunulması gereken belgeler arasında Proje Önerisi, Ekonomik Fizibilite Raporu, Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Beyan Formu, Banka Referans Mektubu ve kurumlar vergisi beyannamesi gibi dokümanlar yer almaktadır.
Refero Danışmanlık olarak firmanızın ilgili ulusal ya da uluslararası kuruluşlardan fon ve hibe desteği alabilmesi, Ar-Ge kapasitesini arttırabilmesi ve maliyetlerini azaltabilmesi için uçtan uca proje danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. TÜBİTAK proje danışmanlığı kapsamında proje fikrinin oluşturulmasından proje yazımına, raporlama süreçlerinden proje kapanışına kadar her aşamada danışanlarımıza destek oluyoruz.
– Proje fikrinizi değerlendirir, önerilerimizi sunarız.
– Proje dosyanızı hazırlar, bütçenizi oluştururuz.
– Değerlendirme aşamasında hakem görüşmelerine eşlik ederiz.
– Proje destek almaya hak kazandıktan sonra her 6 ayda bir teknik ve mali raporlama süreçlerinizi yönetiriz.
– Size uygun yeni çağrılar açıldığında sizi bilgilendiririz.
Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.