
KOSGEB girişimcilik desteği Geleneksel Girişimcilik ve İleri Girişimcilik olmak üzere ikiye ayrılmaktaydı. Hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren girişimciler Geleneksel Girişimcilik Desteği kapsamında kuruluş desteği ve personel desteği alabilirken, imalat ve bilişim sektöründeki girişimciler bunlara ilave olarak 300.000 TL’ye kadar makine/yazılım hibe desteği alabilmekteydi.
10 Mayıs 2024 tarihinde yapılan değişiklikle birlikte iki program da KOSGEB Girişimci Destek Programı adı altında birleştirilmiş olup, hizmet ve ticaret sektöründekiler için İş Kurma Desteği ve Personel Giderleri Desteği, imalat ve bilişim sektöründekiler için ise bunlara ilave olarak İş Geliştirme Desteği verileceği duyurulmuştur.
KOSGEB Girişimci Destek Programında faydalanılabilmesi için işletme kurulmadan önce girişimcilik sertifikasının alınması gerekmektedir.
İş Kurma Desteği:
– Şahıs işletmeleri için 10.000 TL,
– Sermaye şirketleri için 20.000 TL olmuştur.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteğine 10.000 TL ilave edilmektedir.
İş Kurma Desteğine KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler başvurabilmektedir.
Personel Giderleri Desteği:
Her yılın sonunda çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek verilmektedir.
İş Geliştirme Desteği:
Makine-Teçhizat ve Kalıp Giderleri Desteği, Yazılım Giderleri Desteği, Hizmet Alımı Giderleri Desteği (eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri), Personel Giderleri Desteği olmak üzere toplamda 1.500.000 TL faizsiz kredi desteği verilecektir. Geri ödemeler 36 ay sonra başlayacak olup 4 taksitte ödenecektir. Destek oranı %80’dir.
Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000 TL ilave edilmektedir.
Aşağıdaki alanlarda faaliyet gösteren işletmeler İş Geliştirme Desteğine başvurabilmektedir;
- C-İmalat
- 61-Telekomünikasyon
- 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
- 63-Bilgi hizmet faaliyetleri
- 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri
İş Geliştirme Desteği çağrı bazlı açılmakta olup, ilan edilen tarihlerde başvurular kabul edilmektedir.
İlk çağrının başvuru takvimi: 10 Mayıs – 28 Haziran 2024
Girişimcinin Başvuru için Sağlaması Gereken Şartlar Nelerdir?
– Şirket ortaklarından en az birinin başvuru yapmadan önce KOSGEB Online Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olması,
– Online eğitimi tamamlayan ortağın (girişimci) en az %50 ortaklığının olması,
– Şirket kurulumundan sonra iş kurma desteği için 1 yıl, iş geliştirme desteği için 3 yıl içerisinde başvurunun yapılması,
– Girişimcinin, şirket kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
– gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
– tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %25 ve üzeri ortaklığının bulunmaması
Refero Danışmanlık olarak girişimcilerin desteklerden faydalanabilmeleri için proje danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bu ve diğer destekler hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.