KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir?

KOSGEB Girişimcilik Desteği Nedir?

  • 8 Temmuz 2020

KOSGEB Destekleri Nelerdir? KOSGEB Girişimcilik Desteğinin Hangi Sektörlere Ne Gibi Destekleri Var?

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), sunduğu destekler ile KOBİ’lerin en sık başvurduğu kurumların başında gelmektedir. Girişimcilik destekleri, Ar-Ge destekleri, seri üretime yönelik destekler KOSGEB’in en sık başvurulan destekleri arasındadır.

KOSGEB desteklerini 5 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;

     1) Girişimcilik Destekleri
     2) Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri
     3) İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
     4) KOBİ Finansman Destekleri
     5) Laboratuvar Hizmetleri

Bu yazımızda KOSGEB’in girişimcilik desteğini inceleyeceğiz.

1) Girişimcilik Destekleri


KOSGEB 2019 yılının başında yaptığı değişiklikle Girişimcilik Programını; Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği olarak ikiye ayırmıştır. Hangi kapsama girdiğinizi yazımızı okumaya devam ederek “KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler Nelerdir?” başlığı altında görebilisiniz. İkiye ayrılan bu destekler arasındaki temel fark, geleneksel girişimci desteğinde “makine, teçhizat ve yazılım desteğinin” bulunmamasıdır.

KOSGEB Girişimcilik Desteği, yeni bir fikri olan girişimcilerin başvurabildiği ve hibe alabildiği oldukça faydalı bir destek programıdır. Her sektöre yönelik olan bu program sayesinde ticaret, üretim ve yazılım gibi faaliyetlere yönelik harcanan giderlerin %75-90’ı oranında hibe olarak alınabilmesi sağlanabilmektedir. Bu noktada önemli olan, girişimcinin faaliyet göstereceği alanın teknolojik seviyesidir. Şirketinizi kurarken NACE (faaliyet) kodunuzun, ileride sorun yaşamamanız için doğru belirlenmesi önemlidir. Programdan şahıs ya da sermaye şirketleri (Limited ve A.Ş.) faydalanabilmektedir.

Programdan faydalanabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir;

-Şirket ortaklarından en az birinin şirket kurulumundan önce KOSGEB Online Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olması,
– Online eğitimi tamamlayan ortağın(girişimci) en az %50 ortaklığının olması,
– Şirket kurulumundan sonra en geç 1 yıl içinde başvurunun yapılması,
 Girişimcinin, şirket kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
     – gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
     – tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması
– Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmıyor olması.

     A) DESTEK SÜRECİ NASIL İLERLEMEKTEDİR?

Girişimcinin fikrinin oluşmasından şirketi kurup KOSGEB desteğini almasına kadar olan aşamaları şu şekilde özetleyebiliriz;

1- Girişimcinin fikrini oluşturması
2- Buraya tıklayarak KOSGEB’in online girişimcilik (E-Akademi) eğitimini tamamlaması ve sertifikasını alması
3- Şirketini kurması
4- İş planının detaylı olarak hazırlanması
5- Hazırlanan iş planı ile şirket kurulduktan sonraki 1 yıl içinde başvurunun yapılması
6- Kurul tarafından projenin değerlendirilmesi
7- Yaklaşık 15 gün içerisinde kararının açıklanması
8- Destek sürecinin başlaması ve ödemelerin talep edilmesi

Proje yazımı ve raporlama süreci, daha önce bu desteklerden faydalanmamış girişimcileri yorabilmektedir. Proje yazımı metodolojisine göre hazırlanmayan projeler kurul tarafından reddedilmektedir. Raporlama sürecinde de eksik evraklar, mevzuata uygun olmadan hazırlanan raporlar girişimcilerin giderlerinin desteklenmemesiyle sonuçlanmakta ve büyük zararlara uğratabilmektedir. Sürecin doğru olarak yönetilememesinden kaynaklı olarak da KOSGEB verdiği desteği faiziyle geri alabilme hakkına sahiptir. Girişimcilerin bu gibi durumlarla karşılaşmaması, mevzuat içinde boğulmaması, sadece kendi işlerine odaklanabilmesi ve büyütebilmesi için projenin hazırlanmasından en sonuna kadar yanlarındayız. Tecrübelerimizden faydalanmak, süreci keyifli ve rahat bir şekilde ilerletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

     B) KOSGEB HANGİ SEKTÖRLERE DESTEK VERİYOR?

KOSGEB, Girişimcilik Programı ile her türden, sektörden girişimciyi desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, desteklenen 14 ana sektör aşağıdaki gibidir;

– Madencilik  ve Taş Ocakları
– Yiyecek Hizmetleri ve Konaklama
– İmalat (unlu mamuller, içecek, plastik ürünleri, seramik ürünleri, devre kartları, tekstil, dokuma, sanayii, fiber optik kablolar vb.)
– İletişim ve Bilgi (Siber güvenlik çözümleri, web sitesi tasarımı, yazılım, e-ticaret vb.)
– Elektrik, Buhar ve İklimlendirme Üretim ve Dağıtımı
– Sigorta Faaliyetleri ve Finans
– Su Temini, Atık Yönetimi Kanalizasyon ve İyileştirme
– Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler (Fotoğrafçılık, tercüme, reklam ajansı vb.)
– İnşaat
– Destek Hizmetleri Faaliyetleri ve İdari (Seyahat acentesi, temizlik işleri, fuar organizasyonları, güvenlik işleri vb.)
– Toptan ve Perakende Ticareti (taşıtlar, ev eşyaları, gıda vb.)
– Eğlence, Kültür, Sanat ve Spor
– Ulaştırma ve Depolama (Nakliye, kurye, taşımacılık vb.)
– Diğer Hizmet Faaliyetleri (Kuaför, berber ve güzellik salonları, kuru temizleme, spor salonu, eğitim vb.)

(Desteklenen sektörlerin tamamını görebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.)

İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamına girip girmediğinizi öğrenmek için de faaliyetinizin bu listede yer alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

KOSGEB İle İş Yeri Devir Alınabilir Mi?

KOSGEB, girişimcilik desteği kapsamında yeni kurulacak şirketlere yönelik destekler sunmaktadır. Dolayısıyla, var olan bir şirketin hisse devri için KOSGEB’den girişimcilik desteği kapsamında hibe, faizsiz kredi gibi bir destek talebinde bulunulamamaktadır. Mevcut bir işletme için KOSGEB’in diğer destek programlarına başvuru yapılabilmektedir.

     C) HANGİ GİDERLER DESTEKLENMEKTEDİR?

– Kuruluş Desteği

Şahıs şirket olarak kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır. Bu kapsamda destek oranı uygulanmamaktadır.

– Performans Desteği

Performans desteği, şirkette çalışan personellerin(4/a) SGK prim/gün sayısına göre belirlenmektedir. Destek programı başlangıç tarihinden itibaren 1. yıl ilk performans dönemi ve 2. yıl ikinci performans dönemi olmak üzere, performans dönemleri sonunda işletmeye geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır.

Birinci performans dönemi için;

– 180-539 olan işletmeye 5.000 TL,
– 540-1079 olan işletmeye 10.000 TL,
– 1080 ve üstü olan işletmeye 20.000 TL,

İkinci performans dönemi için;

– 360-1079 olan işletmeye 5.000 TL,
– 1080-1439 olan işletmeye 15.000 TL,
– 1440 ve üstü olan işletmeye 20.000 TL

Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, engelli, kadın, gazi ya da 1. derece şehit yakını olması halinde her iki performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000TL eklenerek 50.000TL’ye kadar hibe verilebilmektedir.

Verilen hibe desteğine ek olarak KOSGEB girişimcilere, 50.000-70.000 TL tutarında faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Girişimcilik başvurusu kabul edilen girişimciler, bu destekten de faydalanabilmektedir.

– Makine, Teçhizat, Yazılım Desteği

Bu destek sadece İleri Girişimcilik Desteği kapsamına giren girişimicilere verilmektedir. Şirketin kuruluş tarihinden 1. yılının sonuna kadar satın alınan makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli %75 oranında desteklemektedir. Eğer alımı yapılan makine veya yazılımın yerli malı belgesi olması durumunda +%15 hibe oranı eklenerek toplam destek oranı %90’a çıkmaktadır. Bu noktada desteğin üst limiti firmanın teknolojik seviyesine göre değişiklik göstermektedir.

Eğer kuracağınız firma,

– Düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösterecekse üst limit 100.000 TL,
– Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösterecekse üst limit 200.000 TL,
– Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösterecek olması durumunda ise üst limit 300.000 TL’dir.

Bu destek kapsamında şirket için gerekli olan bilgisayar, yazılım lisansı, makine vb. için destek talep edilebilmektedir. Fakat ofis için mobilya, sandalye gibi kalemler destek kapsamı dışındadır.

Desteklenecek makine teçhizat yeni veya en fazla 3 yaşında olabilmektedir. İkinci el alınacaksa ilk alındığı zamanki faturası istenmektedir. Bulunamaması durumunda ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge veya benzeri dokümanlardan herhangi biri sunulabilmektedir.

– Mentorluk Desteği

Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği kapsamında geri ödemesiz olarak 10.000 TL’ye kadar destek sağlanabilmektedir. Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği için destek oranı %75’tir.

– Sertifika Desteği

Sertifika desteği kapsamında, kurulan firma için gereken mesleki ve teknik sertifika ve buna benzer belgeler desteklenmektedir. Firmaya destek oranı uygulanmaksızın geri ödemesiz olarak toplam 5.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır. Bu destekten destek programı başvuru tarihi itibarıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca güncel İşyeri Tehlike Sınıfları Listesinde yer alan iş kollarından tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan NACE Koduna sahip işletme faydalanabilmektedir.

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her zaman siz girişimcilerin yanındayız!