KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

  • Anasayfa
  • Blog
  • KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

KOSGEB E-Ticaret Desteği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

  • 17 Temmuz 2021

Türkiye’de E-Ticaret sektörü 2020’de bir rekora imza atarak %85 oranında büyüdü. 2020’de yaklaşık 250 milyar TL hacme yükseldiği görülmektedir. 2021 yılında ise şimdiden pandeminin de etkisiyle e-ticaret yapan KOBİ sayısı 69.000’den 200.000’e yükselmiştir. Ticaret Bakanlığı verileri, 2021 yılı ilk 6 ayı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6’lık artışla 161 milyar TL olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

E-Ticaret, KOSGEB’in Geleneksel Girişimcilik Destek Programı kapsamında desteklediği sektörler arasındadır. KOSGEB’e yapılan başvurular arasında e-ticaret oldukça fazladır. Bu yazımızda e-ticarete yönelik şirket kuracak girişimcilerin KOSGEB’den ne kadar ve nasıl destek alabileceğini anlatacağız.

KOSGEB E-Ticaret Destekleri Nelerdir?


– Kuruluş Desteği: Şirketinizi şahıs işletme statüsünde kurarsanız 5.000 TL, Limited ya da Anonim şirket olarak kurarsanız 10.000 TL’lik hibe alabilirsiniz.

– İstihdam Desteği: İşletmenizde istihdam edeceğiniz personel sayısına göre 50.000 TL’ye kadar hibe alabilmektesiniz. İşletmenizi faaliyete geçirdikten sonra ilk yılın sonunda ve ikinci yılın sonunda çalıştırdığınız personellerin prim-gün sayısına bakılarak destek tutarı belirlenmektedir.

KOSGEB istihdam desteğine ilave olarak, istihdam edeceğiniz personeller için SGK ve İŞKUR teşvikleri de bulunmaktadır.

– Kredi Faiz Desteği: Girişiminiz için 70.000 TL’ye varan kredi faiz desteğinden faydalanma hakkınız bulunmaktadır. KOSGEB, bankalardan alacağınız kredinin faiz tutarının belirli bir miktarını karşılayarak destek olmaktadır.

E-Ticaret NACE kodu aşağıdaki gibidir. Bu NACE kodu ile işletmenizi kurabilirsiniz.

47.91.14Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret

Kuracağınız şirketin adresini ev adresiniz de gösterebilirsiniz. KOSGEB E-Ticaret faaliyetinde home-office çalışma şeklini desteklemektedir.

KOSGEB E-Ticaret Desteğinden Kimler Faydalanabilir?


– Şirket ortaklarından en az birinin şirket kurulumundan önce KOSGEB Online Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olması,
– Online eğitimi tamamlayan ortağın (girişimci) en az %50 ortaklığının olması,
– Şirket kurulumundan sonra en geç 1 yıl içinde başvurunun yapılması,
 Girişimcinin, şirket kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
     – gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
     – tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması
– Girişimcinin proje başvurusu yaptıktan sonra başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmıyor olması gerekmektedir.

KOSGEB E-Ticaret Desteğinden Faydalanmak için Ne Yapmak Gerekir?


KOSGEB’in E-ticarete yönelik hibe ve kredi desteklerinden faydalanabilmek için işletmenizi geleneksel girişimcilik sertifikasını aldıktan sonra kurmanız gerekmektedir. Vergi mükellefi olduktan sonra da faaliyetinize yönelik proje/iş planı hazırlanması gerekmektedir. KOSGEB bu projeyi inceleyerek kararını açıklamaktadır. Bu kapsamda, projenin doğru bir şekilde, KOSGEB’in dikkat ettiği unsurlara ve proje metodolojisine göre hazırlanması büyük önem arz etmektedir. Refero Danışmanlık olarak bu projenin hazırlanmasında ve kuracağınız işe yönelik bütün devlet destekleri süreçlerinizi yöneterek maliyetlerinizi azaltmaktayız.

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi almak, projenizi birlikte hazırlamak için buradan bize ulaşabilirsiniz.