KOSGEB AR-GE, ÜR-GE Ve İnovasyon Destek Programı Nedir?

  • Anasayfa
  • Blog
  • KOSGEB AR-GE, ÜR-GE Ve İnovasyon Destek Programı Nedir?

KOSGEB AR-GE, ÜR-GE Ve İnovasyon Destek Programı Nedir?

KOSGEB, ülkemizde faaliyet gösteren firmaların yeni ürün geliştirmesi, inovasyon kapasitelerini arttırması, buluşlar yapması, ithalatın önüne geçilebilmesi için KOSGEB ArGe İnovasyon Desteği adı altında hibe ve faizsiz kredi imkanları sunmaktadır.

Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri;

a) Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon projeleri aracılığıyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ) ile girişimcilerin; yeni bir ürün, yeni bir süreç ve/veya yeni bir hizmet üretmelerinin veya iyileştirmelerinin,

b) Ürün geliştirme (Ür-Ge) faaliyetleri ile değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları amacıyla, KOBİ’ler tarafından orijinal, iyileştirilmiş veya değiştirilmiş yeni ürünlerin üretilmesinin sağlanmasıdır.

Verilen destek tutarları ve oranları şu şekildedir;

Gider AdıDestek Üst LimitiDestek Oranı
Nitelikli Personel Gideri Desteği200.000 TL%100
Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı Giderleri DesteğiGeri Ödemesiz (hibe)150.000 TL%75
Geri Ödemeli (faizsiz kredi)300.000 TL
Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları Desteği100.000 TL
Test, Analiz ve Belgelendirme Desteği100.000 TL
Proje Danışmanlık Desteği20.000 TL
Proje Tanıtım Desteği5.000 TL
Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti /Teknolojik İş birliği Ziyareti Desteği20.000 TL
Eğitim Desteği20.000 TL

* Projeye konu satın alınacak makine, teçhizat ve yazılımın yerli malı olması durumunda, destek oranına %15 ilave edilmektedir.

KOSGEB, bu program kapsamında, belirli sektörlerde yer alan firmalara daha fazla destek vereceğini açıklamıştır. Bu kapsamda; 2021–01 Öncelikli Sektörlerde Faaliyet Gösteren Küçük İşletmelerle, Orta Büyüklükteki İşletmelerin Kritik Teknolojilerdeki Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge Projelerinin Desteklenmesi çağrısı ile 6.000.000 TL‘ye kadar destek vereceğini açıklamıştır. Örnek proje konusu olarak;

– Elektrikli ve/veya hidrojen ile çalışan motorlu kara taşıtları

– Pil (batarya) teknolojisi

– Yakıt hücresi

– 5G ve ötesi teknolojiler dâhil olmak üzere yerli elektronik haberleşme şebeke ve altyapı bileşenleri kapsamında yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri konularında başvuruları kabul etmektedir.

Ür-Ge desteğinden faydalanmak için;

Bu kapsamda;
a) KOSGEB ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya
b) Patent belgesi ile koruma altına alınan veya
c) Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan veya
ç) Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim belgesi alınan veya
d) Yurt içi Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) yer alan işletmelerin, bölgede sonuçlandırdıkları ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya
e) Kamu/üniversite araştırma enstitülerinde/merkezlerinde ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
f) 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu kapsamında destek ve teşviklerden yararlanan Ar-Ge Merkezlerinde ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
g) Orta-yüksek veya yüksek teknoloji alanlarında yer alan veya
ğ) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan ve son mali yıl verilerine göre ithalat tutarı ihracat tutarından fazla olan ürünler için başvuru yapılması esastır.

KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Programı proje süreleri en az 8 ay en fazla 24 ay olabilmektedir.

Ar-Ge projesi KOSGEB tarafından destek almaya hak kazanan firmalar, proje süresince 5746 sayılı Ar-Ge kanunu kapsamında vergi teşviklerinden ve SGK teşviklerinden faydalanabilmektedir.

KOSGEB, 31.01.2021 tarihinden itibaren Ar-Ge programı başvurularını, yeni destek programı olan “AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı” üzerinden kabul etmektedir.

Projenizin yazım aşamasından kapanışa kadar olan bütün süreçlerde yanınızdayız. Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi almak, projenizi birlikte hazırlamak için buradan bize ulaşabilirsiniz.

İletişim Formu

    +90 (312) 343 91 04

    Pazartesi – Cuma: 08:00 – 19:00
    Bizlere Ulaşabilirsiniz