KOSGEB Yeni İstihdam Destek Paketini Duyurdu!

KOSGEB Yeni İstihdam Destek Paketini Duyurdu!

KOSGEB Yeni İstihdam Destek Paketini Duyurdu!

İmalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinin yanında bazı ticaret ve hizmet sektörleri de destek programından faydalanabilecektir. Salgında gelir kaybının yüksek olduğu hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri, mevcut istihdam seviyelerini korumaları ve ilave istihdam oluşturması amaçlanmaktadır.

Son 12 aydaki ortalama istihdamını koruyan işletmelerin 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü verdiği her bir personel için 100.000 TL’lik geri ödemeli destekten faydalanılabilecektir. İşletme sahibinin veya işe alınan personelin kadın olması durumunda destek üst limiti 110.000 TL’ye çıkacaktır. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler ise 5 personele kadar bu destekten yararlanabilecektir.

Desteğin Şartları Nelerdir?

Belirlenen sektörlerdeki işletmelerden kriterlere uygun yeni bir personeli 12 ay boyunca istihdam etmeleri beklenmektedir. Desteği kullanmak isteyen işletmelerde aranacak bir diğer önemli kriter de son 12 aydaki ortalama istihdamını korumasıdır.

İşletmeler Hangi Kriterleri Sağlayan Personeller İçin Bu Destekten Faydalanabilir?

1981 ve sonrası doğumlu, daha önce hiç çalışmamış veya son 3 yılda 6 aydan fazla çalışmamış olan yeni personeller için destek talep edilebilecektir. Üniversite mezununun yanı sıra mesleki ve teknik lise mezunu olan kişiler için de destek talebinde bulunulabilecektir.

Hangi Sektörler Destekten Faydalanabilir?

İlgili tabloya erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Destekten faydalanabilecek işletmeler iki bileşene ayrılmıştır ve her iki bilişenin de farklı koşulları bulunmaktadır.

1. bileşen olan yenilikçi olmayan mikro ve küçük işletmeler için 2019 yılı ve öncesinde kurulmuş olup 2019 yılında en az 75.000 TL'lik net satış hasılatının olması,

2. bileşen olan yenilikçi ve genç mikro ve küçük işletmeler için de 2017 yılı ve sonrasında kurulmuş olması ile aşağıdaki şartlardan en az birini sağlıyor olması gerekmektedir;

– Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteriyor olması,
– Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olması, 
– 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olması,
– 2017 ve sonrasında TÜR Belgesi almış olması

İşletme iki bileşenden birine uyuyorsa, o bileşen üzerinden başvuru yapılabilir.

Destek Ödemesi Nasıl Yapılacaktır?

Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

Desteğin Geri Ödemesi Nasıl Olacaktır?

İşletmeler desteği aldıktan sonra 24 ay boyunca ödeme yapmayacak olup, sonraki 24 ayda 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyebilecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini verilen ek sürede de tamamlayamayanlardan ise ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile ödemeler tahsil edilecektir. 

Son başvuru tarihi: 31 Mart 2022.

Refero Danışmanlık olarak, firmanızın ulusal ya da uluslararası kurumlardan faydalanabileceği destek mekanizmalarını verimli bir şekilde kullanabilmesi için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.