KOSGEB İşletme Geliştirme Desteği Nedir?

KOSGEB İşletme Geliştirme Desteği Nedir?

  • 12 Temmuz 2020

KOSGEB İşletme Geliştirme Desteği Nedir? Kimler Faydalanabilir?


KOSGEB, KOBİ’lerin rekabet gücünün, markalaşma düzeylerinin ve etkinliklerinin ve kapasitelerinin attırılabilmesi, bu doğrultuda ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çeşitli destekler sunmaktadır. Bu desteklerin başında, KOBİ’lerin en çok rağbet gösterdiği İşletme Geliştirme Desteği gelmektedir.

İşletme Geliştirme Desteğinin 10 adet desteği bulunmaktadır. Bu destekler ve üst limitleri aşağıdaki gibidir;

İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİDESTEKÜST LİMİTİ 
Yurt İçi Fuar Desteği50.000   %60 
Yurt Dışı İş Gezisi Desteği30.000
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği50.000
Tasarım Desteği50.000
Sınai Mülkiyet Hakları Desteği30.000
Belgelendirme Desteği50.000
Test ve Analiz Desteği50.000
Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği80.000
Bağımsız Değerlendirme Desteği20.000
Model Fabrika Desteği70.000

1) Yurt İçi Fuar Desteği

Katılım sağlanacak fuarlarda, organizatör firmadan temin edilecek; boş alan kirası, standart stant konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderlerini desteklemektedir. Destekleme alanı her bir fuar katılımı için işletme başına azami 50m² olarak belirlenmiştir.

2) Yurt Dışı İş Gezisi Desteği

Bu destek ile KOSGEB, TOBB, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), TİM veya DEİK tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programlarında işletme temsilcilerinin; konaklama, ulaşım, tercüme, rehberlik giderleri, fuar giriş ücretleri ve toplantı – organizasyon giderlerini kapsamaktadır.

3) Nitelikli Eleman Desteği

En az yüksekokul mezunu kişiler için işletmelere verilen nitelikli eleman desteğidir. İstihdam edilecek personelin son 12 ay içerisinde destek talep edecek firmada çalışmıyor olması gerekmektedir. Belirlenen şartları sağlayan işletme, aynı anda 4 kişi için bu destekten faydalanabilir. Alınan destek 50.000 TL’ye ulaştığında, destek sonlandırılır. Yabancı uyruklu, emekli ve işletme sahibinin 1.derece yakınları için destek talep edilememektedir.

4) Tasarım Desteği

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği, Grafikerler Meslek Kuruluşu Derneği, Moda Tasarımcıları Derneği ve İç Mimarlar Odası üyeleri ile üyelerinin; sahibi, ortağı veya çalışanı olduğu firmalardan, üniversitelerden, Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi’nden ve tasarım merkezlerinden ürün tasarımına yönelik hizmet alımlarına yönelik destek verilmektedir. Her bir ürün tasarımı için destek üst limiti 2.000 TL’dir. Ancak ürün tasarımının faydalı model belgesi, patent, endüstriyel tasarım tescil belgesi veya entegre devre topografyaları tescil belgesi alımı ile sonuçlanmış olması halinde destek üst limiti 10.000 TL’dir.

5) Sınai Mülkiyet Hakları Desteği

Patent, faydalı model belgesi, endüstriyel tasarım tescili belgesi ve entegre devre topografyaları tescil belgesi almak için TÜRKPATENT’e yapılan ödemeler ile patent ve marka vekili giderlerine yönelik 5.000 TL destek verilmektedir. Aynı belgelerin TÜKRPATENT yurtdışı muadil kurumu olması durumunda destek 10.000 TL’ye çıkmaktadır.

6) Belgelendirme Desteği

İşletmelerin; TSE, TÜRKAK ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel, laboratuvar akreditasyon belgeleri, HAK ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşlardan alınacak belgelere ve TÜRKAK tarafından herhangi bir konuda akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından alacakları İSG konusundaki belgelere (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS, TS ISO 18001), TS ISO 45001:2018 vb.) ilişkin giderlerine destek verilmektedir.

Bu destek, belge için ödenen ücreti (müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim, test ve belge ücreti) kapsamaktadır. ISO/IEC 15408, ISO/IEC 19790, ISO/IEC 24759, ISO/IEC 15504, TS 13298, ISO 9241151, ISO/IEC 25051, ISO/IEC 40500:2012, ISO/IEC 12207, ISO/IEC 15288 ve ISO/IEC 17025 kapsamlarındaki belgeler için destek üst limiti 10.000TL, bunların dışında kalan belgeler için ise destek üst limiti 2.500TL’dir.

CE işaretlemesi için alınan belgelerde modül ayırımı gözetmeden Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda belirtilen teknoloji düzeyi orta-yüksek teknoloji olan işletmeler için destek üst limiti 25.000 TL, belirtilen teknoloji düzeyi yüksek teknoloji olan işletmeler için destek üst limiti 50.000 TL’dir.

7) Test ve Analiz Desteği

Bu desteğin amacı, işletmelerin ürün kalitesini artırmasını sağlamaktır. İşletmelerin, kamu kuruluşları ve üniversite laboratuvarlarından alacakları ürün, malzeme, parça, numunelere ilişkin test, analiz, kontrol-muayene ile yurt içi ve yurt dışı laboratuvarlarda akredite olunan test, analiz, kontrol-muayene konularında alacakları hizmet giderlerine destek verilir. Destek üst limiti 50.000 TL’dir.

8) Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişimi Desteği

Bu desteğin amacı, işletmelerin enerji verimli elektrik motorları kullanımını sağlamaktır. TEVMOT projesi kapsamında pilot olarak seçilen Kocaeli Gebze OSB, Antalya OSB, Uşak OSB, Bursa OSB, İzmir Kemalpaşa OSB, Ankara Sanayi Odası 1. OSB ve Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyet gösteren işletmelerin enerji verimli motor değişimlerine imzalanan protokol çerçevesinde destek verilmektedir. Destek programı süresince desteğin üst limiti 80.000 TL’dir.

9) Bağımsız Değerlendirme Desteği

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği’nin çağrı planlarında belirtilen öncelikli ürün listesinde yer alan ürünleri üretmesine yönelik program kapsamında yaptıkları proje başvurularına ilişkin bağımsız değerlendirme raporu giderlerine destek verilmektedir.

10) Model Fabrika Desteği

İşletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir yetkinlik merkezi) olarak tanımlanan model fabrikalardan işletmelerin alacakları hizmet giderlerine destek verilir. Söz konusu hizmet giderleri işletmelerin model fabrikalardan alacakları sadece eğitim hizmetlerini içermektedir. Desteğin üst limiti 70.000 (yetmiş bin) TL’dir.

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Formu

    +90 (312) 343 91 04

    Pazartesi – Cuma: 08:00 – 19:00
    Bizlere Ulaşabilirsiniz