KOSGEB KOBİGEL 2021 Çağrıları Açıldı!

KOSGEB KOBİGEL 2021 Çağrıları Açıldı!

KOSGEB KOBİGEL 2021 Çağrıları Açıldı!

KOSGEB, KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini arttırmak, üretimde yaşadığı zorlukları Endüstri 4.0 kapsamında dijital teknolojilerle çözmelerini sağlamak ve modern imalat teknolojilerine yönelimi arttırmak amacıyla KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı desteğine her yıl belirli dönemlerde başvuruları kabul etmektedir.

KOSGEB, 2019 ve 2020 yıllarında yayınladığı çağrılar ile Endüstri 4.0 kapsamında imalat sanayinde dijitalleşme için teknoloji üreten ve bu teknolojileri imalatına entegre eden KOBİ’leri desteklemiştir.

2021 yılında açılan KOBİGEL çağrıları ile de 2020 yılında olduğu gibi, firmaların dijitalleşmeye yönelik teknolojiler geliştirmesi (2021-01) ve bu teknolojileri ihtiyacı olan firmaların üretim hatlarına entegre etmesi (2021-02) beklenmektedir.

KOSGEB KOBİGEL 2021 programının genel amacı;

– İmalat sanayiinde yerli imkanlar ile dijitalleşme için yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmek, (2021-01)

– İmalat sanayi KOBİ’lerinin, yerli teknoloji geliştiricilerle iş birliği öncelikli olmak üzere dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını arttırmak, (2021-02)

olarak belirlenmiştir.

Proje süresi minimum 8 ay, maksimum 16 aydır.

Proje çağrısının destek oranı %60 olarak belirlenmiştir. Bu oranın %30’u geri ödemesiz, %70’i teminat karşılığı geri ödemeli destek olacaktır. (Personel desteği %100 hibe olarak uygulanmaktadır.). Geri ödemesiz destek ve geri ödemeli destek aynı anda ödenmektedir. Bu doğrultuda KOSGEB, KOBİ başına maksimum 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar hibe ve faizsiz kredi desteği verilebilmektedir.

Not: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yayımlanan Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tevsik edilen kalemlerde geri ödemesiz destek oranı %15 artırılarak %45 olarak uygulanır, geri ödemeli destek oranı ise aynı oranda azaltılarak %55 olarak uygulanır.

Not: Açık kaynak kullanımını beyan eden başvuru olması ve KOSGEB tarafından uygun bulunması durumunda geri ödemesiz destek oranı %15 artırılarak %45 olarak uygulanır, geri ödemeli destek oranı ise aynı oranda azaltılarak %55 olarak uygulanır.

Faizsiz kredinin geri ödemesi; proje tamamlandıktan 1 yıl sonra, 4'er aylık dönemlerde 6 taksitte talep edilmektedir.

Desteklenecek Proje Gider Grupları

Destek Üst Limiti

Personel Giderleri
İşletmede tam zamanlı çalışacak en fazla 4 personel desteklenebilir.

2021-01: 300.000 TL'ye kadar geri ödemesiz.
2021-02: 90.000 TL'ye kadar geri ödemesiz.

Makine-Teçhizat Giderleri
Destek kapsamında satın alınacak makine-teçhizatların yeni olması şartı aranmaktadır. (Teçhizata; bilişim donanımı, harcanarak tükenmeyen donanımsal malzemeler olan (motor, elektronik bileşenler, kasa vb.) dahildir.)

600.000 TL’ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz.

Yazılım Giderleri
Yazılım Lisans veya Buluttan Kullanım Giderleri (Proje süresi içindeki zaman sınırlı lisanslama ve buluttan erişimle kullanım dahildir), Yazılıma İlişkin Eğitim-Danışmanlık Giderleri

2021-01: 200.000 TL'ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz.
2021-02: 300.000 TL’ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz.

Hizmet Giderleri
-Eğitim giderleri -Danışmanlık giderleri
-Belgelendirme giderleri
-Tanıtım giderleri -Seyahat (yurt dışı ulaşım ve konaklama)
-Fuar giderleri
-Test ve analiz giderleri

200.000 TL’ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz.

Her iki çağrı için de (2021-01, 2021-02), proje sunulabilecek konu başlıkları aşağıdaki gibidir;

  1

 Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı

  2

 İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti

  3

 İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri

  4

 İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri

  5

 Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri

  6

 İmalat Sanayinde Siber Güvenlik

  7

 İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri

  8

 İmalat Sanayinde Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri

 

2021 – 02 Proje Teklif Çağrısı Açıklaması (İMALAT SANAYİ KOBİ'LERİ İÇİN):

“İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması”

İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’ler, imalat sanayi sektörüyle ilişkili sekiz dijital teknolojiden biri veya birkaçını birlikte üretim ve ilişkili iş süreçlerine uyarlamak için proje sunulabilmektedir.

Başvuracak işletmenin 2019 ya da 2020 yılı verilerine göre net satış hasılatının en az 500.000 TL olması gerekmektedir. Proje bütçesi net satış hasılatını geçemez.
 

2021 – 01 Proje Teklif Çağrısı Açıklaması (BİLİŞİM VE ELEKTRONİK FİRMALARI İÇİN):

“İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi”

Akıllı dijital teknolojilerle ilgili ürün ve çözüm geliştiren elektronik, bilişim, makine imalat sektörlerindeki teknoloji geliştiren KOBİ’ler; imalat sanayi ile ilişkili sekiz dijital teknolojiden birini veya entegre çalışmak koşuluyla birkaçını bütünleşik olarak içeren ürün/yazılımlarında katma değer arttırıcı iyileştirmeler yapmak veya geliştirdikleri ürün/yazılımlarını ticarileştirmek için proje sunabilmektedir.

Sadece ticarileştirme (tanıtım- pazarlama- satış) amaçlı proje sunacak olanların, ürünlerini kamu desteğiyle geliştirdiğine dair belge veya Teknoloji Geliştirme Bölgesi ya da Ar-Ge Merkezi projesi çıktısı olduğuna dair belge sunulması gerekmektedir. İş paketlerinde katma değer arttırıcı iyileştirmeler bulunan başvuru sahiplerinde ise bu belge şartı aranmamaktadır.

Aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir:
26    Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
28    Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
30.3 Hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı
33    Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
61    Telekomünikasyon
62    Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
63.1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları

Proje çağrısı için başvuru sistemi 17 MAYIS 2021 günü saat 23:59’da sonlandırılacaktır.

Kabul edilen projeler 16 KASIM 2021 tarihinde duyurulacaktır.

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.