KOSGEB Hızlı Destek Programında Yeni Dönem!

KOSGEB Hızlı Destek Programında Yeni Dönem!

KOSGEB Hızlı Destek Programı'nda Yeni Dönem!

İmalatçı mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programında yeni bir dönem başlatıldı. İmalat sanayisinde ve belirlenen diğer öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelere yönelik programda ikinci faza geçildi. Pandemi etkileri dikkate alınarak güncellenen bu yeni aşamada işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve istihdamlarını salgın öncesindeki seviyede muhafaza etmeleri amaçlanmaktadır. 

Program iki bileşenden oluşmaktadır; İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelerle 2017 ve sonrasında kurulan imalat bilgisayar, programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç, mikro ve küçük işletmeler. Ana veya yan faaliyet kodları arasında belirtilen sektörlerde bulunan işletmeler ilgili bileşene başvurabilmektedir. Kamuya olan borçlarını yeniden yapılandıran, 2020 ve 2019 gelirleri karşılaştırıldığında gelir artışı olmayan, 2019 veya 2020 yılında nakit akışı bozulan, işe devam kredisini 250.000 liraya kadar kullanan ve daha önce KOSGEB’den girişimcilik kredisi alan işletmeler de programdan istifade edebilmektedir. 

İşletmelerin destek ödemesi alabilmeleri için çalışan sayılarının Mart 2020’deki seviyede tutmaları gerekmektedir. Gelir kaybı kriterinde 2019 ve 2020 yıllarının bütününe, yani 12 aya bakılmaktadır. Yenilikçi, genç, mikro ve küçük işletmeler ise bu kriterden muaftır. Bu programdan faydalanacak işletmelerin pandemiden önce faal olması ve 2019 yılında en az 75.000 lira gelir seviyesine ulaşmış olması şartı aranmaktadır. Yenilikçi genç, mikro ve küçük işletmelerde bu asgari gelir kriterine de bakılmamaktadır. İşletmeler bu destek programından faizsiz geri ödemeli ve teminatsız olarak yararlanabilmektedir. Mikro ölçekli işletmeleri 3 ay boyunca 30.000 liraya kadar, küçük işletmeleri de 75.000 liraya kadar destek sağlanmaktadır. 2017 ve sonrasında yenilikçi faaliyetlerde bulunanlara 25.000 liraya kadar ilave destek verilmektedir. Desteğin geri ödeme süreci 2024’te başlayacak ve 2025’in sonuna kadar devam edecektir. Başvuru ve uygunluk kriterlerini karşılayan işletmeler hızlıca destekten faydalanabilmektedir.

Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü yoktur. GİB ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

Başvurular 21 Haziran – 9 Temmuz tarihleri arasında kabul edilmektedir.

Birinci başvuru döneminden farklı olarak, bu ikinci başvuru döneminde;

-Daha önce Bilimsel Ar-Ge (NACE Rev. 2 – Bölüm 72) sektöründeki MKİ’ler 2017 yılı ve sonrasında kurulmak kaydı ile Programın sadece İkinci Bileşenine başvurabiliyor iken, yeni başvuru döneminde Birinci Bileşene başvurabilecektir. 

– Birinci Bileşende; 2020 yılının ilk beş ayı ile 2019 yılının ilk beş ayı mukayese edildiğinde asgari %25 gelir kaybı olmasına ilişkin kriter revize edilmiştir. 2020’deki yıllık net satış hasılatı, 2019’daki yıllık net satış hasılatına göre artmamış olan MKİ’ler başvuru yapabilecektir.

-Birinci Bileşende; 2020 ve 2019 yılı gelirlerinin mukayesesinde ilk 5 aylık KDV Beyannameleri yerine Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarındaki yıllık net satış hasılatı verileri kullanılacaktır. Böylece, KDV Beyannamesi mükellefi olmayan MKİ’ler de başvuru yapabilecektir.

-Birinci Bileşende; gelir sorunu olmayan ancak 2019 yılında nakit akışı sorunu yaşayan MKİ’lerin de ilk başvuru döneminde başvuru yapmasına izin verilmiştir. Nakit akışı sorununda esas alınan 2019 yılına, 2020 yılı da eklenmiştir. Buna göre; bilanço usulü defter tutan ve 2019 veya 2020 ayılarından herhangi birinde nakit oranı 0,2’nin altında olan MKİ’ler Birinci Bileşene başvurabilecektir. 

-Üç kamu bankasının İşe Devam Kredisinden yararlanan MKİ’lerin başvuru yapamaması ile ilgili kısıt revize edilmiştir. KGF aracılığıyla 250.000 TL ve altında İşe Devam Kredisi alanlar programa başvuru yapabilecektir.

-KOSGEB girişimci kredi faiz desteğinden yararlananlarla ilgili kısıtlama kaldırılmıştır. 

Vergi – SGK borcu olan MKİ’ler, başvuru sırasında borçlarını tecil veya taksitlendireceklerine dair beyanda bulunmaları halinde Programa başvurabilecektir. Yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi veya SGK borcunu KOSGEB destek ödemesi öncesinde kapatan ya da tecil / taksitlendiren MKİ’lere destek ödemesi yapılabilecektir.

– Daha önce sektör kriterine uygunluk “ana faaliyet kodu” çerçevesinde kontrol edilmekte iken, mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın hedef kitlesine uygun olan MKİ’lerin başvuru yapabilmesi sağlanmıştır. 

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.