HAMLE – Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı Başladı!

HAMLE – Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı Başladı!

HAMLE – Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı Başladı!

Bu destek ile; Bakanlık ve bağlı/ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılması, Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerde katma değeri yüksek ürünler ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünler arasından nitelik, kod veya teknolojilere göre Öncelikli Ürün Listesi Tebliği ile belirlenen ürünlerin üretiminin artırılması, bu çerçevede yeni üretim imkan ve kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması amaçlanmaktadır.

Üretimde Yapısal Dönüşüm çağrısının açıklanan takvimi şu şekildedir;

Ön Başvuru Başlangıç Tarihi

23 Haziran 2021 Çarşamba

Ön Başvuru Bitiş Tarihi

1 Ağustos 2021 Pazar

Ön Değerlendirme Bitiş Tarihi

11 Ağustos 2021 Çarşamba

Kesin Başvuru Bitiş Tarihi

31 Ağustos 2021 Salı

Bağımsız Değerlendirme Raporunun Yüklenmesi İçin Son Tarih

29 Eylül 2021 Çarşamba

 

Çağrı kapsamında, sadece Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı Kapsamındaki Öncelikli Ürün Listesi’nde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarına sahip ve/veya ürün veya üretim teknolojisi açısından yenilikçi teknoloji alanlarına yönelik ürünlere ilişkin yatırım projeleri için başvuruda bulunulabilir. Çağrı kapsamında başvurusu yapılan yatırım projelerinin büyüklüğü (proje kapsamında öngörülen Ar-Ge ve üretime yönelik yatırım harcamalarının toplam tutarı) 10 Milyon TL’den az olamamaktadır. Makine sektörü ve kritik hammaddelerden seçilen ürünlere yönelik açılan çağrı ile Ar-Ge ve/veya üretim yatırımları desteklenecektir.

HAMLE Programı Bakanlık altındaki programların tek bir program çatısı altında bütünleşik, öncelikli ürünlere yönelik sunulmasıdır. Programa hem KOBİ hem de büyük işletmeler başvurabilmektedir. Bu kapsamda TÜBİTAK, KOSGEB, Yatırım Teşvik Belgesi, Proje Fizibilitesi gibi yatırımınıza göre ihtiyacınız olan programlara başvuru dosyalarının hazırlanması gerekmektedir. Bütün programlara başvurma zorunluluğu yoktur. Başvuru dosyası bağımsız değerlendiriciler tarafından değerlendirilip Bakanlık komitesine raporlanmaktadır. Komite yaptığı değerlendirmede en az 70/100 puan alan projeleri belirleyerek seçimini yapmaktadır. Bu süreçte KOBİ statüsündeki firmaların bağımsız değerlendiricilere 35.960 TL + KDV, büyük işletmelerin ise 50.950 TL + KDV tutarında ödeme yapması gerekecektir. Bu ödemenin 20.000 TL’lik kısmı, KOBİ olanlar için KOSGEB tarafından destek kapsamına alınarak hibe edilebilmektedir.

Program kapsamında bir veya daha fazla proje paydaşının (özel ya da kamu) olması beklenmekte ve proje başarısını arttırmaktadır. Proje paydaşı; yatırım kapsamında ortaya çıkacak ürünü satın almaya niyetli kurum ve kuruluşlardır.

Ön başvuru esnasında üretilmesi planlanan ürünün;

– Çağrı duyurusunun ek listesinde yayınlanan ürün listesinde yer alıp almadığına,

– Öngörülen proje tutarının çağrı duyurusunda belirlenen asgari proje tutarı koşulunu karşılayıp karşılamadığına,

– Yatırımcı firmanın ve projenin çağrı duyurusunda belirlenen diğer temel kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin tespit yapılmasından sonra firma Kesin Başvuru yapmaya davet edilir.

Ön başvuru sonrasında kesin başvuru yapmaya davet edilen firmaların, çağrı planlarında öngörülen takvim dâhilinde, Proje Fizibilitesi ve Bağımsız Değerlendirme Raporunun yanı sıra Bakanlıkça istenebilecek diğer bilgi ve belgeler ile kesin başvuru işlemini tamamlaması ayrıca başvuru sahibinin, varsa proje paydaşı ile imzaladığı uzlaşı protokolünü de kesin başvuruda ibraz etmesi gerekmektedir.

Kesin başvuru yapmaya davet edilen firmaların, çağrı planlarında öngörülen takvim dâhilinde;

– Ana Faaliyet Planı

– Detaylı Ar-Ge Formaları

– Detaylı KOBİ Destek Formları

– Proje Paydaşı Uzlaşı Protokolü veya Niyet Beyanı

– Proje Fizibilitesi ve

– Bağımsız Değerlendirme Raporunun yanı sıra Program Portalında yayınlanacak diğer bilgi ve belgeler ile birlikte kesin başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Komite, müracaatta bulunan projelerin,

– Ülkemizde mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayabilme,

– Ülkemizde üretim kapasitesi yetersiz olan ürünlerde arz güvenliğini sağlayabilme,

– Ülkemizin teknoloji açığı olan alanlarda teknoloji kapasitesini geliştirme,

– Dış ticaret açığı verilen alanlarda İthalat bağımlılığını azaltma,

– Yüksek katma değerli olma,

– Ülkemizde üretimi olmayan yeni nesil teknolojiler kullanılarak üretim yapılmasını sağlayabilme,

– Farklı sektörlerde ülkemize rekabet gücü kazandırabilme,

– Etkileşimde olduğu sektörlerde teknolojik dönüşümü hızlandırma ve bu sektörlerin gelişimine katkı sağlayabilme,

– Yenilikçi ve Ar-Ge’ye dayalı yatırım olma,

– Cari işlemler dengesini olumsuz etkileyen ve hammadde sıkıntısı yaşanılan sektörlerde gerçekleştirilecek yüksek katma değerli işlenmiş ürünlerin üretimine yönelik yatırım olma,

– Ülkemizin hammadde potansiyelinin değerlendirilmesine olanak sağlayan entegre üretime yönelik yatırım sağlıyor olma,

– Proje paydaşının uzlaşı protokolü sunarak projeye dahil olması veya ürünün niteliği dolayısıyla çok alıcılı ve parçalı (nihai tüketim mallarının bir kısmında olduğu gibi) veya süreklilik arz etmeyen (sermaye mallarının bir kısmında olduğu gibi) talep yapısının bulunması gibi nedenlerle bir proje paydaşının projeye dahil edilemediği durumda proje kapsamında öngörülen standart ve spesifikasyonlara göre üretilecek ürünün yeterli pazar potansiyeline sahip olması gibi kriterleri dikkate alarak proje değerlendirme formu üzerinden puanlama yapmak suretiyle projelerin sıralaması yapılmaktadır.

Bu ve bunun gibi destekler hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime  geçebilirsiniz.